Haptotherapie

Je hebt last van emotionele, mentale of lichamelijke klachten en de wens om er iets mee te doen. In je dagelijks leven merk je dat het niet lekker loopt of dat je zelfs vast loopt. Ik help je om weer beweging te krijgen in jouw situatie. Bij haptotherapie ervaar je hoe je zelf weer invloed krijgt op gevoelens, gedachtes en je handelen. We vertalen het dagelijks leven naar oefeningen en de oefeningen naar het dagelijks leven. Je leert hierdoor op een concrete manier om te gaan met je omstandigheden, in jouw tempo, met blijvende veranderingen in je leven.

Haptonomie is de wetenschap van het gevoel. Het gaat over de relatie tussen je gevoelens, gedachtes en je handelen en hoe die elkaar beïnvloeden. Haptotherapie gaat over stilstaan bij je gevoel. Vaak proberen we problemen op te lossen met ons verstand en is er minder aandacht voor ons gevoel. Haptotherapie brengt dit weer in balans. Dat doe je door bewust te worden van je gevoel, onderzoeken hoe dit zich vertaalt naar signalen in je lichaam en hoe dit alles invloed heeft op jouw manier van omgaan met je probleem. Bij haptotherapie werken we eerst aan de bewustwording en daarna gaan we aan de slag met het oefenen en trainen. Hierdoor leer je concreet hoe je het geleerde toe past in je dagelijks leven.

Hieronder vind je meer informatie over waarbij ik je kan helpen en mijn werkwijze. Mail of bel gerust als je wilt weten wat haptonomie voor jou kan betekenen.

Je kunt bij mij terecht voor
  • burn-out of stressklachten
  • depressie of stemmingsklachten
  • piekeren of dwanggedachtes
  • omgaan met angst, verdriet, vermoeidheid of onzekerheid
  • verwerken van een moeilijke gebeurtenis in je leven
  • traumatische ervaringen
  • emotionele verwaarlozing (in jeugd)
  • het aangeven van je grenzen
  • lekkerder in je vel zitten
  • verbetering van je werkprestaties
  • lichamelijke (onverklaarbare) klachten
Mijn werkwijze

We beginnen met een gesprek waarin we je probleem of wens helder maken. Daarna gaan aan de slag met wat jouw gevoel voor invloed heeft op jouw situatie  In de sessies doe je nieuwe ervaringen op die direct voelbaar en inzetbaar zijn in je dagelijks leven. We werken door middel van drie werkvormen: gesprekken (denken), oefenvormen (doen en bewegen) en aanraken (voelen). De sessies, werkvormen en tempo stemmen we op jou af. Je gevoel van veiligheid is altijd van belang. De duur van de begeleiding varieert en is onder andere afhankelijk van het doel en je leerstijl.

Praktisch

Je kunt op eigen initiatief een afspraak maken; een verwijzing via de huisarts is niet nodig. Na een intakegesprek kun je beslissen of je wilt starten met de begeleiding. Vervolgens onderzoeken we hoe je op het punt bent gekomen waar je nu bent. Daarna formuleren we een doelstelling en gaan we de diepte in. Na een fase van bewustwording, kan er een fase volgen van oefening (verandering) en van training onder druk. Regelmatig evalueren we de voortgang. De begeleiding kan goed naast een traject bij een psycholoog, psychotherapeut, praktijkondersteuner (GGZ) of fysiotherapeut. Regelmatig werk ik samen met andere hulpverleners.

Ervaring Roos, 32 jaar (stress- en depressieklachten):

Op advies van de bedrijfsarts ben ik begonnen met haptonomie naast mijn sessies bij een psycholoog. Haptonomie heeft mij geholpen beter naar mijn lijf te luisteren. Ik herken nu beter de signalen die mijn lijf aangeeft, waardoor ik eerder door heb als ik mijn grenzen tegenkom. Ik zit lekkerder in mijn vel en ik heb meer zelfvertrouwen gekregen.